De Savannah
De Savannah kat is op 7 april 1986 ontstaan door de kruising tussen een gedomesticeerde poes (Siamees) en een mannelijke Serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat. De kruising werd voor het eerst gedaan door Judee Frank, een fokker uit Amerika. In 2001 werd de Savannah erkend door TICA als ras, en in Mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed en mag de Savannah kat vanaf 2012 meedoen aan TICA georganiseerde shows.
De Serval
De serval (Leptailurus serval) is een middelgrote katachtige die voorkomt op de Afrikaanse savannen. Deze sierlijke kat staat hoog op de poten, heeft een korte staart, lange nek en een kleine kop met grote, afgeronde oren en een korte snuit. De vacht is geelbruin van kleur, met een onregelmatige tekening van zwarte strepen en grote vlekken. Een zwarte kleurvariëteit is in sommige gebieden algemeen, vooral in bergachtige streken als het Ethiopisch Hoogland, terwijl in Oeganda en Oost-Congo-Kinshasa een variëteit met een meer gespikkelde vacht algemeen is. De onderzijde is vuilwit van kleur. De korte staart is afwisselend zwart en geelbruin geringd. De achterzijde van de oren zijn zwart, met een duidelijke witte vlek in het midden. Hij heeft een kop-romplengte van 67 tot 100 centimeter. De staart is 24 tot 35 centimeter. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Mannetjes wegen 10 tot 18 kilogram (gemiddeld 13 kilogram), vrouwtjes wegen 6 tot 13 kilogram (gemiddeld 11 kilogram). De levensverwachting is gemiddeld 13-20 jaar in gevangenschap, in het wild valt dit lager uit.
De serval leeft voornamelijk in savannes en open graslanden, maar ook in open bossen, langs de bosrand, in bergheidegebieden en in rietvelden rond moerassen. Hij leeft voornamelijk in gebieden met hoger gras. Hij komt voor in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara (met uitzondering van de dichte regenwouden en zeer droge woestijnen) en in Noordwest-Afrika. Daar jaagd hij met behulp van zijn uitstekende gehoor op knaagdieren en andere kleine dieren in de grond en het lange gras. Zijn dieet bestaat dan ook voornamelijk uit kleine zoogdieren, hagedissen, slangen, vissen en vogels.
Sinds juli 2024 is het in NL verboden om een serval aan te schaffen. Dit komt voornamelijk door het feit dat de serval vaak als moordlustig roofdier wordt neergezet in de media en door diverse stichtingen. Deze foute informatie heeft ertoe geleid dat er rondom de serval en ook de hoge generaties van de savannah grote onnodige paniek zaaierij is ontstaan.